Autor: Izabela Adamowicz-Łogwińska
Wydział Nauk o Zdrowiu
rodzaj: studia pierwszego stopnia
tryb: stacjonarny, niestacjonarny
profil kształcenia: praktyczny
czas trwania: 6 semestrów
uzyskany tytuł: licencjat
Informacje ogólne
Po wielu staraniach środowiska medycznego, dietetyka stała się pełnoprawnym i samodzielnym kierunkiem studiów o profilu ściśle medycznym i taki profil kształcenia proponujemy przyszłym studentom. Nowy trend jest ściśle powiązany ze zdrowiem, co obecnie jest realizowane na wydziałach wyższych uczelni specjalizujących się w tematyce medycznej. Program studiów przewiduje zdobycie wiedzy m.in. z zakresu fizjologii człowieka, biochemii medycznej, chemii żywności, interakcji między składnikami żywności oraz wpływu żywności i sposobu żywienia na stan zdrowia człowieka w różnych okresach życia.
Sylwetka absolwenta
Celem kształcenia jest przygotowanie kompetentnego pracownika placówek zajmujących się żywieniem człowieka w stanie zdrowia i choroby oraz nadzorem nad prawidłowym żywieniem. Absolwent dietetyki będzie dysponował umiejętnościami i kompetencjami zawodowymi z zakresu planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, prowadzenia edukacji żywieniowej, a także obsługi sprzętu stosowanego w ocenie stanu odżywienia.
Dietetyka daje ogromne możliwości absolwentom tego kierunku w podejmowaniu zatrudnienia, jak również w dalszym kształceniu w celu zdobywania kolejnych stopni naukowych w dziedzinie nauk o zdrowiu. W świadomości społecznej coraz powszechniejsze staje się zrozumienie roli, jaką odgrywa żywność i żywienie w utrzymaniu i pomnażaniu zdrowia.
SZEROKIE MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Uczelnia dostępna dla wszystkich, numer POWR 03.0500-00-A050/20
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce oraz o naszej polityce prywatności.
Czytaj więcej